Alla priser inkl moms. (Beställningsinfo längst ner på denna sida)
   
 Startsida
 Böcker
 Föreläsningar
 beställningsinfo
 Om förlaget
 Länkar
 Fyndhörna
 För läsare av
 Lär känna Estland
 

NYHET

Viktig vittnesliteratur - ett levnadsöde i vår tid

Drivved - barndom och uppväxt under sovjetisk och tysk diktatur

Erich Taszies föddes 1935 i som tysk i Litauen, på en bondgård som gränsade till det tyska Ostpreussen. Han berättar rakt om hur han upplevde samhällets förvandlingar och familjens öden, under tysk tid tvångsförflyttade västerut, därefter lämnade vind för våg utan mat eller husrum i det ödeland som uppstod sedan Sovjet tömt Ostpreussen på tyskar men ännu inte fyllt på med ny befolkning, så satta på tåg mot Sibirien som de lyckades rymma från och i det virrvarr som präglade Sovjet efter krigsslutet lifta tillbaka till hembyn. Familjen skiftade nu från tysk till litauisk identitet och Erich berättar om det enkla livet på litauisk landsbygd, om skolgång på landsbygd och studier vid Tekniska Högskolan i Kaunas. 1958 var det dags att åter ta fram de gamla tyska passen för att komma med bland dem som 1959 fick flytta åter till Tyskland. Boken avslutas med en kort beskrivning av förvärvsarbete och giftermål i Västtyskland och livet som pensionär i Sverige.

Det är en tjock bok, med massor av ögonblicksbilder från livet i Litauen under skilda skeden. Boken "bryter på" tyska, Erich har skrivit på tyska, den har översatts av dottern Christina Eriksson som är bättre på tyska än på svenska. Några germanismer är störande, andra ger en autentisk doft åt berättelsen.

På svenska Erich Taszies: Drivved - barndom och uppväxt under tider av två diktaturer. Boken har tryckts ett par gånger på svenska i små upplagor, ISBN 978-91-7517-821-9 och ISBN 978-609-8123-15-9.
(Jag har ett fåtal ex som jag säljer för 250:-, inkl porto 290:-.)

Originalets titel: Erich Taszies, Treibgut, Kindheit und Jugend in Zeiten zweier Diktaturen. ISBN 9783980444552
Litauisk utgåva: Erikas Jonas Tažis: Pabegeliai Saules Delta, ISBN 978-609-8123-20-3

 


NYHET

Estlandssvenskarnas
flykt över Östersjön

Hur en svensk folkgrupp räddades från ett liv i Sovjetunionen

Längs den estniska kusten (liksom den finska) har det sedan tusen år tillbaka funnits en svensktalande befolkning som försörjde sig på fiske, säljakt och ett magert jordbruk. 1939 var antalet estlandssvenskar ca 8.000. Kontakter med Sverige och Svensk-Finland upprätthölls på olika sätt. Svenska präster tjänstgjorde i svenskbygderna, skolundervisning bedrevs på svenska och sjötransporter gick mellan Sverige och Estland. 1920-43 fanns en svensk folkhögskola i Birkas och 1931-43 även ett svenskt gymnasium i Hapsal. Svenska staten och Svenska kyrkan gav ett begränsat stöd till den svenska kulturen i Estland.
        Efter den tyska förlusten i Stalingrad 1943 började den tyska ockupationsmakten tvångsrekrytera balter till den tyska armén. I svenskbygderna flydde många unga och medelålders män 1943 till Finland eller Sverige. Under året 1944 erövrade Sovjet allt större delar av Baltikum och nu kom en ny ström av flyktingar. Sammanlagt kom nära 7 000 svensktalande ester till Sverige under kriget, varav drygt hälften med större båtar som fått tillstånd att fara och resten i ca 300 småbåtar. Estlandssvenskarna var skickliga sjömän, det finns endast rapporterat om två båtar med sammanlagt 13 svensktalande som förliste. Drygt tusen estlandssvenskar blev kvar i Estland eller Ryssland.
För 109 av de nära 300 resorna med småbåtar har någon på båten skrivit en berättelse om varför man reste, hur man ordade flykten, och hur det kändes att komma fram. Dessa återges i boken och där förtecknas de resande. I boken beskrivs också hur en särskild svensk statlig kommitté stöttade transporterna och tog hand om flyktingarna i Sverige.
442 sidor, berättelser, kartor, ett stort antal tidsdokument, förteckningar över båtar och flyktingar Pris 250:-
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige): 340:- 

 
 
     

NYHET

Andres Kasekamp

A History of the Baltic States

Många - även historielärare - har framhållit att historiekapitlen i mina böcker, ca 50 sidor, är de bästa sammanfattningarna på svenska av baltisk historia. Men vill ni ha en grundligare historievetenskaplig bok är Kasekamps verk ett självklart alternativ. På 250 sidor behandlar han de tre ländernas utveckling från stenålder till EU-inträde, med utgångspunkt i de senaste forskningsrönen och med omfattande källhänvisningar.

7 kartor, tabell över hisoriska ortsnamn, 5 sidors kronolgisk översikt och 10 sidor tips för fortsatt läsning inom olika områden. Inte minst det 14-sidiga registret gör boken till ett värdefullt uppslagsverk. Pris 220:-
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige): 250:- 

 
     

 

Specialpris under jubileumsåret och januari 2015!

Kristijonas Donelaitis

Årstiderna -
Litauens Nationalepos

2014 är det 300 år sedan Kristijonas Donelaitis föddes. Hans berättlese om de fyra årstiderna sedda ut en livegen litauisk bondes synvinkel ses allmänt som Litauens Nationalepos och har haft stor betydelse för det litauiska språket när detta senare skulle standardiseras. Läs den mustiga skildringen av böndernas liv på 1700-talet i svensk översättning! Läs mer »

Paketpris under resten av jubileumsåret och januaari 2015
kr 200:- inkl porto
(ordinarie pris 250:- inkl porto)

 

 

Pär Lindström

Lär känna Estland
läsebok & resebok

Ur innehållet

 • Sägner och traditioner, identitet och kultur
 • Estlands dramatiska historia
 • 63 sidor om Tallinns historia och sevärdheter
 • Norra Estland inklusive Narva
 • Västra Estland, med den gamla svenskbygden, med de stora fågelskyddsområdena, de fina stränderna och de stora öarna
 • Tartu och södra Estland
 • Ordlista, mer än 30 kartor, mer än 100 foton, matrecept, mm

Paketpris inkl porto (inom Sverige) 215:-,  Läs mer
ISBN 978-91-973992-0-3

 
klicka för större bild 

Pär Lindström

Lär känna Lettland
läsebok & resebok

Ur innehållet

 • Land och folk, sägner och traditioner
 • Lettlands dramatiska historia
 • 60 sidor om Rigas historia och sevärdheter
 • Landsdelarna Vidzeme, Zemgale, Kurzeme och Latgale, var och en med dess historia, karaktär och sevärdheter
 • Ordlista, mer än 30 kartor, mer än 100 foton, matrecept, mm

Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 218:- Läs mer
ISBN 978-91-973992-1-0


klicka för större bild

Diana Krumins Engstedt

Mor lärde mig
En bok om lettiska mattraditioner

Diana Krumins Engstedt kom till Sverige med sina lettiska föräldrar 1944. Hon berättar här om den nedärvda matkulturen bland exilletter i Sverige, Tyskland, Schweitz och USA. Det är fråga om gamla lettiska rätter, men också i Lettland populära balttyska och ryska recept, där rågbröd, surkål, fläskkött, färskost, svamp, sur grädde och äkta smör spelar en viktig roll.

Rikt illustrerad, 111 sidor, hård pärm, pris 150:-
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 195:-

   

Arne Bengtsson

Hotad frihet
baltisk kris i skuggan av Moskva

Efter kriget i Georgien i augusti 2008 faller Moskvas skugga även över Baltikum. Hotad frihet granskar Lettlands, Litauens och Estlands demokratier och deras förmåga att vinna den ryska minoritetens lojalitet.

I ett historieavsnitt beskrivs naziockupationen i Baltikum och judarnas öde där. Boken är en fortsättning på Bronssoldatens hämnd, som kom ut 2007.

365 sidor, häftad, pris 140:-
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 175:-

 

Tomas Venclova

City Guide - Vilnius

Tomas Venclova är en av Litauens mest uppburna författare, översatt till mer än 20 språk. Han utvisades från Sovjetunionen 1977 och är f.n. professor vid Yale University i Connecticut, USA.

I sin bok om Vilnius berättar han både om staden och om människorna som byggde den. Han berättar om 79 byggnader och stadsdelar av intresse för den som vill lära känna Vilnius. 216 sidor, slösande rikt illustrerade med foton i färg. Engelsk text. Två översiktskartor. .

TILLFÄLLIGT SLUT - mejla eller ring om läget

 

 

Margareta Jonilson

Vi campar i österled

Vi campar i österled är ett insperande reportage från en resa genom åtta huvudstäder i östra Europa sommaren 2009 med foton av Bobo Jonilson.

Boken är samtidigt en faktasamling med tips för dig som vill campa i Baltikum eller längre söderut i östra Europa.

Ett måste för dig som gillar resor och camping. 148 sidor, häftad. Pris 150:-.
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 185:- kr.

 

Svenska Institutets häften om vår långa bekantskap med grannarna i öster:

Sverige och Estland
Sverige och Lettland
Sverige och Litauen

Tvåspråkiga - idealiska gåvor till vänner i öst! Läs mer »

 • Sverige och Estland, 56 sidor, 95:- styck, inkl. moms
 • Sverige och Lettland, SLUTSÅLD
 • Sverige och Litauen, SLUTSÅLD

Porto: för ett ex 25:-, för två 35:-, för fyra 45:-, för sex 55:-. 
 

 

Britt Nedestam

Risk i Riga

En härlig, rolig, spännande ungdomsdeckare!
Den ger samtidigt goda kunskaper om Riga, Lettland och Baltikum.
Cissi reser med skolorkestern till vänskolan i Lettland. En av lärarna verkar dock ha helt andra intressen i Lettand än barnens konserter. Han är ute på nätterna och han har en mystisk karta med sig...

Planerar du att ta barnen med dig till Lettland i sommar, ge dem denna bok i förväg! Paketpris vid postorder 115:- inkl porto o emballage.  
 

 

Estlands Nationalepos och skapelseberättelse

Kalevipoeg

Med inspiration från finnarnas Kalevipoeg och byggd på estniska folksagor sammanställde F.R. Kreutzwald på 1850-talet det estniska nationaleposet Kalevipoeg (Kalevs son). Svensk tolkning Alex Milits, illustrationer av Erik Haamer. 325 sidor. Pris 200:-, Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 260:-  

   

Andres Küng

I svenska fotspår

männniskor och miljöer i Estlands svenskbygder

En gripande reportagebok om den svensktalande minoriteten i Estland, om bosättningens historia, om fiskebönder, daglönare och utsugande godsherrar, och om de människor och kulturminnen som mötte besökaren när den sovjetiska järnnäven om Estland släppte sitt grepp kring 1990. Tankeväckande för alla, av stort värde vid resa "i svenska fotspår". 319 sidor.
Paketpris inkl B-porto (inom Sverige) 125:-

 
 

Två temanummer av Svensk-Litauiska Riksföreningens tidskrift Litauen-fokus

Den sjungande revolutionen

Den fantastiska historien om hur Estland, Lettland och Litauen genom en enveten nationell icke-vålds-kamp och en portion tur bröt sig loss från Sovjetunionen.

De första tio åren

Det har gått bra efter självständigheten, men hur kommer det sig? En analys av de faktorer som får ett land att växa - eller krympa. Häften lämpade för egenstudier eller studiecirklar. Pris/st 50:- + porto 5:-. 

 

Litauisk-svensk och svensk-litauisk enkel ordlista

En praktisk ordlista i behändigt fickformat (11,5x17,5 cm). Det började för flera år sedan med en enklare ordlista som stöd för Landstingets i Blekinge samarbete med sjukvården i Klaipeda län. I sin nuvarande form, med ca 6000 ord i vardera riktningen, är ordlistan en bra hjälpreda för alla som reser i Litauen. Den upptar även ord som e-post, HIV, datavirus, hembränt, hårddisk, incest och växthuseffekt. Med enkla betonings-accenter.
Blekinge FOU-enhet, 2:a upplagan 2003, 151 sidor, 165:-.
Paketpris vid postorder 190:- inkl porto o embalage.  

 

 Lars Dahlerus

Litauisk-svensk ordlista

Denna litauisk-svenska "ordlista" (7000 ord) skulle jag helst vilja kalla ett lexikon, med rikliga exempel på betydelsenyanser, och med betoningsaccenter och verbens tema. Många ord finns som uppslagsord inte bara i sin grundform utan även i sådana böjningsformer som för en icke-litauer skulle vara svåra att härleda till grundformen. Ordlistan bygger på en orddatabas från mitten av 1970-talet, och saknar därför ord som dator och hemsida. Den beskriver dock det litauiska vardagsspråket väsentligt bättre än mitt litauiskt-engelska ficklexikon och har varit mig till ovärderlig hjälp i mina försök att förstå enklare litauiska meningar. 256 sidor. Pris 340:-.
Paketpris inkl. porto och embalage 375:- 

 

 

Engelsk-litauisk och litauisk-engelsk fickordbok

7,5 x 10,5 x 2,2 cm, bara 30% större än ett cigarettpaket!
16 000 ord i vardera riktningen. 75:-.
Paketpris vid postorder 105:- inkl porto o embalage

 

 

Gisela Zebroski

The Baroness - a novel

Historien om en stark kvinna, moder till fyra barn. En gång uppfostrad till ett behagligt liv på de tysk-baltiska baronernas herrgårdar, men av ödet utslängd i det kaos som skapades av Första världskriget och av Ryska revolutionen. Hon finner sin väg genom bolsjevikernas kalla dödsmarcher och genom heta kärleksmöten.

Zebrovski är född i en balt-tysk familj från Lettland, emigrerade som barn under kriget, och hon har god användning för de familjehistorier henner mor berättade. Detta drama med verklighetsbakgrund belyser det döende ryska kejsadömets sista dagar, kommunismens blodiga väg till makten och de baltiska staternas födelse. På engelska, 486 sidor, pris 230:-.
Paketpris inkl porto och embalage 270:-.
 


"prata om Baltikum"

Två serier OH-bilder för dig som föreläser om Baltikum
Läs mer »

 

Beställ billigast och bäst via postorder:

Sätt in paketpris enl ovan på plusgiro 50 15 30-0, ange vara och ditt eget namn och adress, så kommer boken som brev (angivna paketpriser gäller B-post-brev inom Sverige).

Normalt har du boken inom en vecka, om det brådskar - ring 0470-74 08 08 och kolla att boken finns för omedelbar leverans.

Om du vill ha leverens med A-post: lägg på 5:- per bok

Om du vill beställa fler böcker på en gång, om du vill beställa klassuppsättning, om du vill beställa till utlandet: kontakta oss om priser/frakter! Ring 0470-74 08 08 eller mejla
par.lindstrom @ balticbooks.se (ta bort mellanslagen runt @).


Fyndhörna

Sida med nya och beg. böcker om Baltikum och diverse andra ämnen

 

   
  Baltic Books, K. Nilssons v 26, 352 39 Växjö, tel 0470-74 08 08, fax 0470-74 08 09
  e-post par.lindstrom @ balticbooks.se (ta bort mellanslag på båda sidor om @ !)