BALTIC BOOKS - Gailit & Lindström

 K. Nilssons v 26, 352 39 Växjö, tel 0470-74 08 08, fax 0470-74 08 09
e-post parli @ gailit.se  (ta bort mellanslag på båda sidor om @ !)

 

 

Baltiska länkar:

Jag har kollat dessa länkar senast i januari 2003. Hittar du fel (eller har du kompletteringar!) så är jag mycket tacksam om du meddelar mig Pär Lindström, e-post parli @ gailit.se  (ta bort mellanslag på båda sidor om @ !)

För den som skall ut och resa

"In your pocket" klicka på "Cities In Your Pocket"!
Världens bästa miniguider nu på nätet. Senaste nytt om hotell, krogar och nöjen och om museernas öppettider hittar du i "in your pocket", miniguider där man, utan hänsyn till annonsörerna, rapporterar rakt och roligt om sådant turister behöver veta. Läs det viktigaste på Internet. Väl framme köper du den fullständiga pappersutgåvan med bra kartor i för omkring tjugo kronor (mycket bättre än gratishäften av typ "XXX this week")
Estonian Tourist Board http://www.tourism.ee/
Latvia Tourist Board landinfo, turistinfo, länkar
Lithuania Tourism Info http://www.travel.lt/
 

 

 

Råd till resande i all korthet

 • Om du bilar: var noga med grönt kort och alla andra formella papper, myndigheterna kan vara petnoga med alla pappersformalia.
 • "Resaturang" betyder ofta vita dukar, trerätters meny och dyra priser, skall ni äta enkelt, folkligt och billigt är det på café (estniska: kohvik, lettiska: kafejnica, litauiska: kavine).
 • "Värdshus" med "folkloremeny" har blivit populära (de kan ha olika namn, men ofta på estniska: kõrts, lettiska: krogs, viesnica, litauiska: smukle, užeiga)
 
 • För biljetter - speciellt till Litauen och Kaliningrad - samarbetar vi gärna med Elleholm http://www.elleholm.se/

Mer info om länderna

Estland

 • Estniska institutet http://www.einst.ee/
 • Encyclopedia about Estonia http://www.estonica.org/
 • Estnisk kulturkalender http://www.culture.ee/en/
 • Maria Rankka: "Estland — en ny generations nation"
  Estland återfick sin självständighet 1991 efter en lång period av ofrihet. Då var butikerna tomma, pengarna värdelösa och människorna fattiga. Nu, bara drygt tio år senare, kan man äta asiatisk mat, starta företag och betala parkeringsavgiften via sin mobiltelefon. I dagens Estland utvecklas ekonomin snabbt, många svenska företag investerar i Estland och turismen ökar. Estland rankas i dag som ett av världens friaste länder av internationella ekonomiska institut. (Hela boken på nätet som pdf)
 • Fler länkar om Estland

 

 


Lettland 

Litauen

Östeuropa och Baltikum


Fler böcker om Östersjögrannar
Böcker från andra förlag som jag gärna rekommenderar:
 
Andres Küng: Ett liv för Baltikum
I en intervju i början av 70-talet förutspådde Andres Küng att Estland skulle återfå sin självständighet "i början av 1990-talet". I boken berättar han om frihetskampen och det politiska spelet bakom frigörelsen. Memoarerna har därigenom blivit en lärorik studie av samhällsutveckling och debattklimat på båda sidor om Östersjön. Den är också en självutlämnande skildring av uppväxten som flyktingbarn i Sverige. Küng avslöjar spelet bakom dåvarande utrikesministern Sten Anderssons famösa uttalande om att Baltikum inte var ockuperat, och om möten med Olof Palme och Ingvar Carlsson, och den senares helomvändning.
Resa i Bärnstenslandet - Reportage från Kaliningrad
En annorlunda resa till okända grannar i den ryska exklaven Kaliningrad. Hur det tyska Königsberg blev det sovjetiska Kaliningrad. Besök hos Östersjöflottan i det tidigare stängda Baltijsk. Möte med färgstarka människor i olika åldrar och samhällsklasser. Och så förstås bärnstenen, som ända sedan vikingatiden lockat såväl handelsmän som skurkar.