Program
SÖNDAG 7 okt - Avresa
Vi hämtar resande vid järnvägsstation i Växjö
14.00, i Alvesta 14.20 (avgång m tåg från
Sthlm 11.21*, Kalmar 13.09*), i Lund 17.45 - Clemenstorget
(avgång m tåg från Gbg 14.42*, flera alternativ)
(* tider enligt tidtabell juni 2011, reservation för ändrad
tidtabell), i Trelleborg 18.45 (för dem som kommer
med bil finns långtidsparkering nära färjeläget).
Middag ombord (färjan avgår 22.00)
(242 km)
MÅNDAG 8 okt - Genom
Nordtyskland med besök i Celle och Rothenburg ob der Tauber
Tidig frukost ombord på färjan.
Celle
Celle,
där vi tar en promenad i gamla stan med 500 bevarade korsvirkeshus.
Lunch på Historischer Ratskeller (Rinderbraten
mit Rotkohl und Kartoffeln, vatten, öl eller vin, kaffe)
Rothenburg ob der Tauber
Hotell
Schranne*** i Rothenburg ob
der Tauber, stad som efter 30-åriga kriget till följd
av nya handelsvägar blev bevarad i sin medeltidsdräkt
med stadsmur och portar.
Middag med Frankenvin på hotellet som 2010 fick
silvermedalj för sitt "bajerska kök".
(645 km)
TISDAG 9 okt - Alppassage
Vår väg genom Alperna blir en upplevelse om ni inte
åkt där förut. Vägen har inga långa
tunnlar, och den ger många vackra vyer av de pass vi rör
oss genom.
Lunch
i Feldkirch i Vorarlberg i västligaste hörnet
av Österrike på gränsen mot Schweiz, en stad
med medeltida rötter och tydlig alp-karaktär.
Hotell
NH Ligure**** i Turin. Kort
promenad till middag på Ristorante Pizzeria la
Stua (en antipasto, en huvudrätt, dessert, ½
fl. vin, vatten, kaffe).
(680 km)
ONSDAG 10 okt - Turin, romerska
ruiner och stram barock
Turin
Hela dagen har vi hjälp av den kunniga
engelsktalande guiden Fulvia Olivieri. Stadspromenad med
temat stadens historia, kultur och arkitektur, paus på
historiskt kafé. Buffélunch på Gelateria
Pepino från 1884 (buffet med antipasti, varmrätter
och dessert, 1/4 fl. vin).
Guidad tur på Egyptiska museet,
Världens förnämsta egyptiska samling näst
efter Egyptiska museet i Kairo (besök måste bokas
ett halvt år i förväg!).
Fri tid för shopping eller ytterligare museer mm
(Museet för modern konst, Kungliga palatset, "Jesu
svepeduk" m.fl.).
Vi bor kvar på Hotel NH Ligure****
i Turin.
Middag på Ristorante Pastificio Defilippis
(en antipasto, en pastarätt, dessert, ½ fl. vin).
TORSDAG 11 okt - Vingårdar
och kulturminnen
Besök vid Slow-Food-universitetet i Pollenzo och
dess Vinbank, skapad för att lära ut hur olika
viner smakar. Vi får en introduktion i Slow Food-verksamheten,
besöker Vinbanken och provar typiska viner från Piemonte.
La Morra
I byn La Morra besöker vi vingården
Sylla Sebaste med sin fantastiska utsikt över Barolodalen.
Vi ser något av tillverkningen (tillfälle till inköp)
och äter lunch. Meny:
- Tre typer av lokaltillverkade "salami"
vin: Roero Arneis (vitt vin)
- Tre typer av omelett
vin: Dolcetto d'Alba (rött vin)
- "Bun Apetit" (inlagda grönsaker)
vin: Barbera d'Alba (rött vin)
- Pasta i smör och salvia
vin: Langhe Nebbiolo (rött vin)
- Tre typer av lokaltillverkade ostar
vin: Barolo (rött vin)
- Dessert
vin: Barolo chinato (sött kryddigt dessertvin)
Vatten och kaffe.
Besök på slottet Grinzane
Cavour, som tillhört den italienske statsmannen Camillo
Benso, Greven av Cavour, en av dem som stod bakom enandet
av den italienska halvön till en enda nation år 1861.
Slottet är idag bl.a. museum och högkvarter för
den världskända auktionen av vit tryffel. Där
ryms även ett Enotek (inköpsställe för
de flesta av Piemontes viner, grappa och andra typiska lokala
produkter, tillfälle till inköp).
Grinzane Cavour, detalj från renässanstak
Vi far vidare till byn Barolo, som
givit namn till det världsberömda vinet "kraftfullt,
långlivat, kanske Italiens bästa vin" skriver
Mikael Mölstad i boken En Värld av Vin.
Barolo-distriktet är uppdelat i 11 små kommuner och
karaktäriseras i huvudsak av 3 olika jordmåner. I
Enoteket i Barolos slott får vi under ledning av
engelsktalande Cristiana smaka på tre Barolo-viner
från olika jordmån (i Enoteket finns de flesta Barlovinerna
till försäljning, dock få gamla årgångar,
mest sista utsläpp).
Ankomst till Acqui Terme, där
det kring de varma svavelhaltiga källorna redan på
romartiden uppstod en kurort. Mitt på torget står
ett hiskeligt marmormonument i vilket det bubblar upp 75-gradigt
svavelvatten. Kurortens gäster utgör grunden för
stadens fina restauranger och förnämliga butiksutbud.
Acqui Terme, 75-gradigt svavelhaltigt vatten
Hotell Grand
Hotel Nuove Terme****, i Acqui
Terme, byggt 1891 och med några interiörer från
tiden.
Middag på Ristorante La Pirada (3 förrätter,
huvudrätt, dessert, ½ fl vin).
(157 km)
FREDAG 12 okt - Marknad och
vingård
Nizza Monferato, marknad
Vi börjar dagen med ett besök
på fredagsmarknaden i grannstaden Nizza Monferrato
där allting säljes: grönsaker, kött,
fisk, kläder, väskor, husgeråd, trädgårdsredskap
- stånden fyller upp gator o torg i stadens historiska
centrum.
Canelli, spumante-lager
Besök i staden Canelli där
tillverkningen av spumante startade under 1800-talets
andra halva, staden ingår nu i en UNESCO-kandidatur. Vi
besöker ett av de berömda vinhusen med vinkällare
som i ett tunnelsystem i olika nivåer, utgrävda i
tuffstensjorden - de sk underjordiska katedralerna - sträcker
sig långt in under staden (tillfälle till inköp).
Lunch
på Enoteca Regionale di Canelli i gammal vinkällare
(förrätt, pastarätt, dessert, ¼ fl vin,
vatten och kaffe, tillfälle till inköp).
Besök hos en vinproducent, La Gironda.
Vingården, som ligger vackert på höjden ovanför
Nizza Monferrato, producerar i familjeregi framförallt Barbera
d'Asti samt dessertvinerna Moscato d'Asti och Brachetto d'Acqui.
Vi får prova de olika produkterna (tillfälle till
inköp).
Nizza Monferato från La Gironda
Vi bor kvar på Grand Hotel Nuove
Terme**** i Acqui Terme.
Middag på Ristorante Osteria La Curia,
(2 förrätter, huvudrätt, dessert. ½ fl
vin, vatten och kaffe).
(59 km)
LÖRDAG 13 okt Tryffelsök
med hund
Den vita tryffeln, Tuber Magnatum Pico, är Piemontes
"juvel" och börjar sökas i mitten av september.
Vi besöker två tryffelsökare, bröderna
Giorgio och Natale med sina specialdresserade hundar på
en typisk piemontesisk bondgård från början
av 1900-talet. Vi får höra allt om tryffel, både
vit och svart. Vi följer med tryffelsökarna och deras
hundar ut i en privat skog och ser hur sökandet går
till.
Picknicklunch
hos tryffelsökarna med lokala korvar, ostar och vin, samt
provsmakning av vit och svart tryffel (första bilden).
(Tillfälle till inköp av vin).
Efter lunch begynner återresan
- med många härliga flaskor i bussens "vinkällare".
Hotell
Hotel Goldenes Rad**** i Friedrichshafen, vackert
beläget vid Bodensjön
Middag
(512 km)
SÖNDAG 14 okt - Sydtyska
kulturnedslag
Lunch
i Dinkelsbühl. Den bevarade medeltida stadskärnan
i Dinkelsbühl anses vara ett av Europas mest betydande kulturminnesmärken.
Fortfarande firas årligen festspel till minne av att staden
skonades från plundring efter att svenskarna erövrat
staden 1632. Den konst- och vetenskapsintresserade kung Ludwig
I av Bayern förbjöd 1826 att man tog byggnadsmaterial
från murar och torn. Dinkelsbühl genomgick både
första och andra världskriget helt oskadat.
Weikersheim, porten till slottsområdet 1978
Guidat besök i slottet Weikersheim
med tillhörande park. Godset Weikersheim tillhörde
släkten Hohenlohe från 1156 till 1967 då det
köptes av delstaten Baden-Württemberg. Det nuvarande
slottet är ett renässansslott från omkring 1600
med många rikt smyckade, välbevarade interiörer.
Vid slottet finns en senbarock park från 1708 omgiven av
växthus 1710, arsenal 1717 och fågelhus.
Hotell Flairhotel
Weinstube Lochner***, Bad Mergentheim.
Provning av några Frankenviner, middag på
hotellet.
(315 km)
MÅNDAG 15 okt - med
raska steg hemåt
Lunch
på Lechstedter Obstweinschänke, Bad Salzdetfurth
En kortare promenad i Lübeck om tiden
medger.
Middag ombord på färjan i Travemünde
20.00 (färjan avgår 22.00).
(651)
TISDAG 16 okt - hemma!
Frukost ombord, ankomst Trelleborg 07.30, Lund
08.40 (tåg prel 09.01 till Gbg 12.17) Alvesta 12.10
(tåg prel 12.34 till Sthlm 15.39, 12.41 till Kalmar 14.14),
Växjö 12.40 (* tider enligt tidtabell juni 2011,
reservation för ändrad tidtabell). (242 km)
(Förhandlingar
om menyer pågår med flera restauranger.)
ÄNDRINGAR UTLOVAS!
En resa är alltid ett äventyr.
Några sevärdheter kommer att utgå och andra
tillkomma. Ett museum kan plötsligt ha stängt, vi kan
ha fått tips om nya sevärdheter. Somligt väljer
vi själva under resans gång. Vi utnyttjar de chanser
vi får!
Pär Lindström